13 December 2010

tips pilih maxi untuk si rendah dan berbadan chubby.

hi im back with some tips..
guys sorry for the lack of update..im superdupper busy but do hope that..u all still nak read my blog and support me..thanks for all of u..

atas permintaan beberapa kawan2 blogger tentang camne nak pilih pakaian yang suit dengan bentuk tubuh badan kita..so now..nurul nak bagi sedikit tips especially kepada yang berbadan sedikit gempal or rendah...

291120102523
tips ni tuk jenis dress berbentuk maxi yang macam nurul pakai ni.

kepada si rendah..

kalau boleh..nak memilih maxi..biarlah labuh tu..xmelebihi lutut(pastikan!)..
separa lutut or atas sedikit dari lutut would be nice.
kalau kita pilih maxi yang lebih dari lutut kelabuhan die.konfum2 kita akan nampak semakin pendek.

pastikan corak2 pada baju tu xterlalu besar dan berjalur melintang sebab itu jugak akan menampakkan kita semakinpendek.

kalau pilih dress yang macam selalu nurul pakai tu..yang macam bertingkat sedikit..pastikan tingkat2 tu xterlalu banyak sebab akan menampakkan kite seperti pokok rendah yang rendang..

NURUL BADIAH

kepada yang berbadan sedikit gempal..

kalau nk pilih maxi..pastikan..labuh juga separa lutut(jgn melebihi), tidak terlalu kembang maxinya, sedang2 saja okay.
corak jgn pilih yang besar sebab ia akan menampakkan kite 2 kali lebih besar.

avoid this: jgn memilih maxi yang kembangnya itu bermula dari atas..(contoh bermula dekat paras dada) sbb badan kita akan nampak seperti belon yang bulat.
make sure kita pilih pakaian yang kembangnya tu bermula di paras pinggang
kita(tengok baju yang nurul pakai tu)..so kamu xakan nampak bulat or gempal sgt..

so..follow this tips..nurul sure..korang semua bebas berfesyen dengan yakin..pedulikan tentang warna apa yang kamu suka..pilih saja..

p/s: idk what the exact name for this type of baju..so nurul panggil die maxi je..even maxi tu actually labuh sampai kat kaki..

p/s: hope this tips berguna kepada sapa2 yang suka memilih baju mcm yang nurul pakai dalam gambar tu..:)


NURULBADIAH 1


peace with love..

drop me some comment kalau ada apa2 pertanyaan lain, cadangan atau apa2 lah..coz u all make me happy with that..

thanks 4 reading this.

134 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

hye kak nurul... hee.
lame dop napok ye.
balik KT dop g?

ce bg tips kurus lop.hehehe :P
*gedik ngoh. haha

i am S!L4H.. said...

sian sis sbuk..tp jgn rsau..blog sis rmai yg suke skodeng2..heee
sis nurul...sy x de maxi pon..ad bju labuh je lengan pnjg..hak3
bole bg tips nk bli maxi kt mne yg cun2??ngeeee~

Cik Nathrah said...

hahaha! lawak la sis..."pastikan tingkat2 tu xterlalu banyak sebab akan menampakkan kite seperti pokok rendah yang rendang.."

btw, nice tip! :)

♥-- emieysandra --♥ said...

comel sgt style sis dgn maxi ni,
emiey rendah, ssah lak nk pilih yg sesuai..btw, thnx for the tips ;)

zeila said...

tomey la sis...
anyway..mane ek sis beli baju2 tu..semua cantek2...

saya_smart said...

i love u dear!!!u r sooo beautiful!!!y ochen lublu tebya..ya skucayu tebya maya krasivaya deavushka..mmmuahxx

cik barakah said...

baju mcm nih kalo pakai seluar yg besar ta sesuai kan?

ayulunera said...

nice tips.....tapi teringin nak pakai dress panjang..pkir diri pendek...skg kalo nak bli pon,kene tengok bia atas lutut..

zarifahmr said...

saya tak rendah tapi dek kerana badan pendek so nampak berisi (rangka bahu juga besar)

agak sukar untuk cari baju sebab nanti nampak weird lah, berisi lah urghhhh!

jeles tengok cik nurul pakai pape ponn cantek tauu

chenta said...

i suke pakai dress...rasa macam ayu je!

princess pisang said...

cute la dress tu..

Ullyana zaidy said...

kak nurul..kalo mcm yg yana pkai ni ok ker?

http://ullyana89.blogspot.com/2010/12/entry-ter-excited-ter-over.html

ieqa zulaica said...

akak pakai ape pon cantek .. ieqa stuju dgn tips tuu .. =)

deAnza-wAnda said...

thanx 4 sharing

cena merduwaty said...

cute la u..hehe...i like ur style...but for me nk ikt style mcm u susah kot..i lebih suke simple2 je...hehe=)

mirmo zibang said...

tq sis....u are such a great teacher....sarangahe...i will try it soon...basya..

Bro Framestone said...

menarik tip yang dikongsi...

cam nie boleh la adik bro nie jadi pakar penasihat penampilan

WunnyNiwaa said...

nice ! good info to share. sometimes i main belasah je beli maxi..hee pasni nak ikot tips pulak :P

FarhanaFabulous said...

comel jek..nice sharing dear..nnt bg tips lain pulak ea..like it !

MyzaAli said...

i miss u you sis! haha, tips tuk org yg beli byk2 tapi x pakai ade? x tau bile nak pakainyee..hehe

nadia farihah anuar said...

sis cumel buat enty best lg .. mmg sesuai dgn sye yg agak chubby neyh :)

faradeeba said...

kalo dress untuk yg kurus kering ibarat ditiup angin melayang bak kertas? *takde la kering sgt wakakaka*


huhuhu sometimes kalao kite pakai dress nmpk cm kurus sgt pulak. :D

hanishafizah said...

hye nurul,,thnx ye bg tips tu..sgt berguna..!! :)

emmm,,sy nk tny skt ye..kalau bdn gempal sesuai tak pakai cropped shoulder puff jacket..??
sy minat sgt jacket ni..tp bdn sy jenis gempal n tinggi,,takut tak sesuai laa..nurul rasa mcm mana ye??
again,,thnx n wish u all the best!! :DDD

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

tips yg best. naz pnh plih maxi..tapi yg kira labuh la...sekali cam org ngandung.hahaha..
naz ni agak gempal..tapi tinggi. kadang2 takut nak berfesyen...ada certain baju, nampak naz kurus...ada yg nampak naz gemuk.huhu..susahnya badan cam ni. nak badan cam nurul.. -.-

qaseh elyanas said...

great sharing ^_^

suka bc blog awk..

meh sggh blog sy lak :)

~cik manis~ said...

ouhhh tips ni harus manis gunakan sbb manis gumuk pendek >,<

nazirulhazwan~ said...

klu i nak pilih maxi yang cmner yer??:P

echah mashuri said...

thnks 4 da info sis^^

Amalina Jo said...

nice tips sis! :P

**kopoklekor** said...

kopok rendah je..tapi xgemox..heheh
thank 4 da info..

farah said...

tips yg bagus..:) tp camne plak kalo utk yg bertubuh kurus dan tinggi?kdg2 kalo kurus sgt ni mcm tak brape cantik nak berfesyen kan?xde curve..so apa tips nurul bleh bg?thanks..:)

petite girl said...

nice!

nurul huda said...

wah, cantiknya baju. bese sis beli baju kt mane ea?

grubby person (^_^) said...

huhu tp aten knper aten rase mcm selekeh kalo pkai mcm ni...mcm ner nk jd kan kita nmpk kemas

Anisa Hang Tuah said...

nice la nuruk..
:)

miss_neeya said...

oo..cmtu.. :))
pasni bley la pakai maxi..huhuu

aion said...

kak, kalau maxi bukan semua labuh lebih lutut ke?

SyASyA said...

rumateku syg~~

nurul pakai pape p0n msti cntek je

tip t0p meletop..

len ah kalo gemok mcm syasya ni~ T__T

aisneezy said...

akakkk..
bekenan kt baju akak..
beli mane??hehee

aku..linda :) said...

thnx kak.! nak try jugak la. :)

Kasih nur azie said...

tudung mcm tu kak nurul x pnah buat tutorial lg kan? yg tutorial sblom ni semua yang pin elok2. ni mcm mane nk bg ade ropol2 kat leher dan serabai kat ats tu? bg tips plz....

:i am MsZ Lai: said...

hye nurul, thanks for sharing this tip. :)

nak tanya, antara maxi corak floral dengan nautical, mana nurul prefer? and dekat mana nurul recommend utk shopping maxi dress?

terima kasih!

NadGorgeous said...

akak tengkiu..

tips untuk sy yg bertubuh gempal. hehe

sembil9n said...

nurul...wat entry ttg koleksi kasut nurul boleh...hehehe~
tak pun koleksi tudung..rasenye mesti gila byk kn... hek3

iedchan said...

cantik baju tu...mane beli...:P

cikk yaya said...

wahhh ;)
THANKS for the tips yaa

farah dyana said...

sis.u santeq n stylo larhhh!i like!heee

rainbowskittle said...

ooo macam tu. tenkiu kak nurul cantek :)

Myra Arshad (: said...

tq 4 ur tips :)

tomatokering :) said...

shuke tips nie..hee ;D

aien naliza said...

like...
thanks for the tips.

Liya Laa said...

kite suke kak nuyu pakai pape pon cantik :)

Rara Farah said...

hehe...masehhh/..mcm tau2 jew rara ni chubby

fathiah said...

wow... untuk gadis yg tinggu n kurus,camne plak? hehehe.. cam nurul la kan

Leya said...

sangat comel =)

d_LA said...

yeayyyy..dpt tips !! sgt bergune taw..tq nurul :P

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh, sgt menarekk info ini..

thnks for sharing dear sis!

alexa yussida said...

pic last santekkk!
saya rindu awak la...

Amirrah Zawani said...

comelnya baju tu.. beli kat mana yea?? hehe!! ;)

Wahidah said...

thanks for the tips gorgesss

syamimi fatin said...

oh i love maxi dress... ade buat entry psl dress juga tpi duk dlm draft lg.. haha

n tq for the tips ;P

Nyssa Nuar said...

bju itu cntik...nyssa tringin nk pkai cm tuh..tp..segan...LOL!!

hannafauzann said...

kakak ! kamu sangat cantik ! jeles . haha . nak tanya . akk beli dress dekat mana ye selalu ? cantik la :D

taman said...

salam..sis nurul bz tahap super duper nape ek?

final year student mmg sll bz ke? saya ni bawu tahun ke2 kat upm...

Zuliana Harun said...

sis.. knp dah lama tak update blog.. rindu la nak baca.. :)

Indah Mulya said...

wewitttt...
dress tu mmg cantek la sis..
lm ilang..miss u!

cik miera said...

suka baju yg sis pakai..seswai kalau yg gmpal pakai..sebab nmpak kan slim kt pinggang..

hii..thanks 4 sharing..kalau org yg besar kt bhgian bawah pinggang (i mean dr punggung ke kaki ) cmne lak ye?ada tips x?huhu susah la nk bergaya

~emma~ said...

mn ek nurul beli baju maxi..cntik2 semua..akak cari tp tak byk pilihan la kat shop.. please share..♥

izee said...

xpnh nk komen silent reader but 2day would love to say really2 nice tips! thank you so much babe..

fatinzalila said...

salam kak nurul. thanks untuk tips yg berguna nih.
sy pendek n chubby tp dlm mase yg same breast sy besar lah. so, sy rase sy xsesuai kot pkai maxi yg mcm akk pkai nih. huhu. tringin nak pkai, tp xsesuai. T,T

CahayaCintaIlahi said...

wOw tanx for the tips..nurul.. u lOok so cute.. kte pUn chUbby gak.. nak cube carik maXi cm gini la nt.. yeay.. hehe.. awk pun comel taw.. header awk pn menawan...tanx komen kt blOg kte.. neway. do me some favor.. vote me at BPM.. ekh.. no . 176.. tanx U nurul .. :))

Djev0jk@ said...

nurul ajar la cmne nk pkai tudung 2..hehehhe

nazirafarahinomar said...

yeah, very good tips nurul ;) !

Faa Maryanne said...

Kalau mcm saya, mcm mana pula?

norsakinah said...

lawa la maxi akak

ngeh;)

mardhia yusof said...

sis cntik pakai dress tuh!!
dlu ska pakai dress mcm tuh..tp skrg da naik bdn skit..so..dah berubah skit fesyen..hurmm..rindu zman awal remaja..;)

roxybelleiyramethyst said...

waaa...cm2 ek sis????okie2....haaa...cmne kalo pemakaian lagging or tight or skinny jeans???elok ke owg cam kami pkai???nmpk pendek n boolat lg ke???

M I A J A M A L U D D I N said...

hahaha.. alolo comelnyerrrr...

maxi? alaa.. mia blom ke arah maxi lagi la sis.. ekekkeee!

sis2, nanti vote mia. taw. gunekan sgla server yg ada. hahaa.. 152!! ayuh! serlahkan kunuggulan jari jemarimu.. hahaha..

Db Cooper said...

mane aci, tips utk lelaki xpenah ada pon

NuR 'aQiLaH said...

oh kak nurul sayang.
kalo dah cantek,
pakai ape pom nampak cantek
cheq ni x cantek.
pakai ape pon nmpak x cantek.
huwaaaaaaaa T__T

✿....rossa alina....✿ said...

thanks coz sharing dear..teringin nak pakai tapi takut mcm pelik pulak..hehehehe..

me suya said...

nurl pakai ape pun comel
suya suka tengok nurul dressing.
Pure n gojes :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

suke pakai maxi. sebbaik tinggi ekekekkee. senang nak menyaut :)

Anonymous said...

Hi. Em. Saya nak tegur sikit. Sebenarnye tu sundress dan bukan maxi. Maxi tu dress yg pnjg smpai lantai. Tapi tak tahulah. Kalau salah betulkan. Pis out!

mira the monster said...

nice info bebeh !

**sHiKinn** said...

oh terima kasih..sgt membantu utk sy yg rendah ini..kalo jeans mcm mana pula yer?nk pakai skinny ker,boot cut ke..eh pening la..

Anonymous said...

HellO !
Enth knpe kdg2 menyampah tgk you gedik perasan sume.
TAPI! I suke jgak you. You mcm lain tau. Evnthg thu diri tk hebat mne tpi still nk hbatkn diri. Ade semangatlah. You mcm fikir "dnt think wht other has to say" and sbb tu org still keep baca your blog evnthg ade setengah yg benci you. I loikeee !

lady XOXO said...

wahhhhhhh nice tips ni dear.. dah ler XO ni gempal gempal.. ahaha.. nk beli dress..tapi malu nk pakai.. ekekkek..

kamo pakai cute n cantek jer.. ekeke..

BTW nice tips cyg

cHempaka dewi said...

wah!!nice!!! love ur dress dear!

BLADE EDGE said...

salam nurul...

lama xtgk post nurul..

hmm...biasanya la, kalo pmpuan pakai kain maxi ni, yg labuh sampai buku lali tu..

anyway, u look nice ;-)

Queen M said...

aah tips bergune :) tp mira mmg tahu mira yg pndek ini x seswai pakai dress labuh..dats why mira xde dress labuh..skg suke dress singkat yg corak bunge2 kecik :))

*u look pretty as always :))

EmanCloud said...

klu laki cam ne? XD jom eman banje wayang!

atok said...

kalo laki xdak? hee

Nuru Ashi A μ•„μ‹œλ…Έμ½” said...

wawhh. gud2 tips.. ske2.. sesuai laa ngn sy yg chubby n rendah ni =(
nurul tmbh laa myk2 agy tips tau =))

Zalikha said...

kakak syg..sesungguhnya dress mcm ni sgt sesuai ngn kakak..
aritu ika nampak kakak pakai tshirt..ika xsuka la sbb kakak nampak lagi comel cantik jelita pakai dress mcm ni..hehehe..jgn marah ye kakak..

ika pon xtahu apa nama dress ni..panggil maxi jugak..lagipon nama xpenting kan..hehehe..syg kakak..

azaliahjsalleh said...

really2 loike this
thanks sudi kongsi tips nie
bergunaaaaaa sgt !

Nurulbadiah Lai said...

thanks kepada sapa2 yg komen ..u all make me happy with that..alhamdulilaah..sumenye beri respon yg positif..td pon approve komen ade 95..wahh nmpaknya mmg xsempat nk reply satu2..so kat sini..nurul reply secara jeneral ye kepada sap2 yg bertanya..

-nurul ni xtinggi sgt..rendah je dan berbadan sedang2..so nurul mmg follow tips ni supaya xnmpak rendah sgt..

-korang yg berbadan gempal..jgn takut nk cuba..coz dress camni will make u look sweet..try ikut tips nurul..yang xtinggi lak..try jugak ye..

kepada yg kurus..try cari yag agak kembang n bercorak2 bunge2 yng besar sikit..jgn caru dress kaler itam or gelap..cari warna2 yg soft..or cari warna2 yg terang2 sikit..and kalau kite ni terlalu kurus,.pilih dress yang kembang sikit..ok?

-nurul prefer corak bunga dekat maxi coz nmpak more girly and fresh..but then..depends on ur taste la..

-utk yang kurus dan tinggi..isnyallah nurul try tuk cari tips yg sesuai ye..

-kepada yg berbadan gempal..sesuai je pakai cropped shoulder puff jacket..tp make sure kene ngn seluar dan baju so that xnampak serabut or nampak sgt2 penuh kat badan..simple2 je..xde masalah

-maxi kebanyakan nurul beli kat zara..sbb kat zara byk pilihan..tp kdang2..nurul beli je kat mana2 pon..try cari kat butik2 yang ade jual baju2 ala korea sbb byk pilihan kat sana..nurul pon xkesah beli bundle kalau ade yg cun..

-pasal tudung tu..insyallah..nurul akan buat tutorial camne nk pakai tudung style camni k..kepada yg belum tahu lagi..tunggu ye..ntikan tutorial..

-baju mcm ni..xkesah if pakai nge seluar besar pon..i mean average jelah saiz2 die..pakai ngn jeans pon cntik..

-nurul mmg xtahu apa nama baju style camni..so korang jgn marah ye klu nurul salah..

-kindly inbox me kat fb ye syg2 kalau ade pertanyaan sbb senang nurul nk reply..just send me msg sure i will reply k..

thanks for all of u..sorry sbb xdapat nk reply satu2..hope u guys enjoy reading this:)

love u..

Jejaka Terhangat said...

cik prettynurul mesti tak tgk entri JT yg ni lagi kan..

Jejaka Terhangat: Inilah Yang Berlaku Bila Perempuan Bertemu Cermin..

wakaka..larikk...!! =p

~eZmALiZa~ said...

kak nurul...this is very goooodddd tips!! ezma suke! sebab ezma pon suke pakai maxi! :)

Anonymous said...

em da add kt fb tp mcm awk x approve lg huhuhuh (gee)

Anonymous said...

baju macam ni, besenye saya gelar 'dress'. sebab 'maxi' labuh sampai buku lali =)baju2 mcm ni mmg treadmark saya..huhu..saya blaja pakai cm ni mase pegi aussie dulu. most of kwn pompuan yg muslim akan pakai dress n dpadankan dgn long cardigan.so, labuh long cardigan tu n dress akan lebih kurang sama.

additional tips:
saya ada mslh perut buncit yg mmg org x perasan..huhu..besenya saya akan pilih dress yg tak ada cerut di bwh dada. bila ada cerut, automatik perut nmpk buncit. so, please avoid this type of dress =)

yan_n.i.m said...

ohhh...tq k.nurul...
tp klo kurus cm sy, knpem x lawa en pakai maxi...
cm papan pon ade..hehehe

anassuhada said...

thanks sis...
sangat berguna. :)
tp baju sis semua cantik2. jeles ni.
bile nk sedekah kat anas?? :P

My MiRa said...

sayang...sesuai lah dengan mira yang sedikit gempal dan pendek...hehehehe

y u y u Z u l a i k h a said...

sesuaii untuk saye ^^

Rebelle Me said...

i tinggi..
lepastu kalau shopping online..
always tak boleh..
coz it'll fit only for them yang tinggi sampai 160 je..
sedih-sedih..
nak pakai macam you..
tak reti..
huhuhu

Izatie said...

Thanks for sharing the tips darling! U looked super duper cute in that outfit! ;)

yok said...

hai kak , interprem diri jap . saya follower kak yang baru nak menginjak dlm blog akak .
ngee~~
nice nice entri .
i looooikeee :)

lolitasinta said...

wahhhh !!
big thnx fer diss tipss ! hee

♥..cik_mas..♥ said...

dear.. kamu sangat cantik..!! :)

minta jasa baik undi cik mas :)

no 18 : duniaku dunia cikgu

http://bpm-undi.blogspot.com/

thnks... :)

zuk zuhaiza said...

thanx for da tip..nak try pakai maxi la pulak..hehe

sw33tdarling.com said...

Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

ahmad endo said...

nanti2 leh pakai tips tu...hehehe

starzieti said...

comel giler ! =)

La Ainaa~ said...

cool~

La Ainaa~ said...

cool~

BlueberrY CheesE said...

DEAR, kamu sangat cntik!! ^^

emma emon said...

cantik dan comel..hehee...suka tips awk..^__^

Anonymous said...

elow.... katne beli suar jeans tue.. cantik ar... jenama ape..
lagi 1... ktne beli inner tue... bulu2 x kt lengan dia... plss reply....

Anonymous said...

elow.... katne beli suar jeans tue.. cantik ar... jenama ape..
lagi 1... ktne beli inner tue... bulu2 x kt lengan dia... plss reply....

Anonymous said...

ktne beli dresss niee... canttiikkkkk.... nk beli 1 leh... pleasee...

Nurulbadiah Lai said...

seluar jeans tu jename levi's..tu baju zara deare..klu nk baju2 camtu..byk dekat zara..:)

inner tu kain jenis xberbulu..
beli kat tepi2 jalan je..lupa dh..:)

miera yaww said...

kak nurul , mnx tlg bg pendapat bole ?

miera ad bli maxi(paras atas lutut)yg mcm kak nurul pakai dalam entry ni . cume ade 3 tingkat , n bewarna kelabu . kelabu tuh gelap skit . bhgian bju lak warne biru . n nak pkai jaket warna itam paras pinggang . so kalo dari belakang warne biru tuh tak nampak la , nmpk mcm pkai skirt jea .

cumea , masalahnye , taktao nak padan dengan seluar ape ? ;(
kawan kate , dress mcm tuh tak seswai ngn jeans , tp sswai ngn legging .

tapi kalo bole miera tanak la pkai legging sbb miera pkai tudung . nampak sedikit tak elok (sobsobs) .

harapla kak nurul yg pro dlm fesyen ny bantu . ;)))

Nurulbadiah Lai said...

miera yaww

oh..actually mmg legging xsesuai ngn yg bertudung..kak nurul pon sekarang dh xpakai legging sbb nmpak mcm xproper..

so kak nurul cadangkan..jgn pakai ngn seluar jeans..tp pakai ngn seluar kain ala2 cotton keras tu..kaler coklat lembut ke..or apa2 kaler jelah..sesuai gak ngn baju tu..

n actually pakai ngn jeans pon xpe..cntik gak..tp jeans klu bleh kaler yg lusuh2..or lembut2.mcm biru cair ke ape..lagik sesuai la daripada kaler yg gelap2..:)

ni bg kak nurul la

miera yaww said...

miera try miera try . btw thanks k.nurul ! suke sgt tgk kak nurul nieh :)

fatin^^ said...

could u give me tips..kasut @ sandal ape yg sesuai utk maxi?

neway..i really like ur style dear ^^)v

nurul_atiqah said...

cute dress... (xnk pggl maxi, haha :P)

Lina_Lin said...

kalo yg bahagian bawah bdn dier lak besar,mcm peha n punggung agk susah nak pilih dress @ maxi.. any suggestion x kak nurul?

cik hani said...

nice sharing..

saya mmg dah lama cari tips ni..

leh x bgi tips utk seluar bgi si chubby yg rendah..

plissss..

aeda said...

tq 4 the tips...cantik...
lps ni nak try pakai maxi lak..;)

iejan said...

klu untuk pemilihan warna .xkisah ker wrna pa pn untuk bdan cubby n lower??

Orked said...

akak bli baju ni katne? cantik laaa...:)

cha.sOoki said...

cantek pkai mcm tu.. hihi.. nmpk ladies sgt :)

Aliya Adrus said...

hai sis.. thanks for the tips...tp i nak tnya skit.. klu org yg dada besar tp rendah mcmana pulak ya? i suka dress tp x tau la mana yg sesuai?dress ke?blaus ke?? tinggi i cuma 142 cm..